WordPress

WordPress je gotov CMS pomoću kojega i amateri mogu ažurirati svoje web stranice. To je besplatna aplikacija koja se instalira direktno na server klijenta. Nakon instalacije može se odabrati i instalirati neka od besplatnih tema. Isto tako su dostupni i razni korisni i zanimljivi dodaci. Zadnjih par godina je WordPress postao jedna od popularnih i najzastupljeniji platformi na webu. Nakon instalacije je vrlo jednostavno unositi i mijenjati sadržaj, bez straha da će izmjene narušiti dizajn i strukturu stranice.

Kako to zapravo funkcionira?

Za početak trebate zakupiti negdje domenu i hosting, nakon toga sa sljedećeg linka skinete WordPress. Na ovom linku nalazi se hrvatska verzije aplikacije.

Instalacijski paket treba uploadati na vaš server i raspakirati. Treba paziti da vam ne ostane instalacija u mapi WordPress. Sve datoteke treba prebaciti u root na serveru. Nakon toga u Cpanelu treba kreirati bazu i korisnika. E, sad možemo krenuti sa instalacijom WordPressa.

U internet pregledniku u adresno polje upišemo vašu web adresu. Sada će se pokrenuti instalacijski proces direkt na serveru.

Na svakom od koraka potrebno je upisati tražene podatke, a to su:

  • Naziv sajta
  • Ime korisnika baze
  • Lozinka baze
  • Ime baze
  • Korisničko ime za login u WordPress
  • Lozinka

Za ostale korake treba klikati samo dalje. I kad prođemo cijelu proceduru treba se logirati sa korisničkim imenom i lozinkom.

Kad smo ušli u Nadzornu ploču u područje za administraciju, lako možemo dodavati nove stranice, postove, slike itd.