Postavljanje na server

Želimo li postaviti Web Site na server, potrebni su nam podaci za taj server. U donjem primjeru nalaze se neki moji stari podaci gdje sam prije imala web stranicu. Ovo je, moglo bi se reći starinski način postavljanja Web Site-a na server.
Danas se to radi jednostavnije. Zakupom domene preko CPanela možemo to napraviti brže i jednostavnije.

To znači:

Server name: upišemo ime koje hoćemo
FTP Address: u mom slučaju FTP T-com adresa
Username: korisničko ime
Password: lozinka
Za svaki slučaj prvo testiramo vezu sa TEST.
S obzirom da ja imam podatke od T-com-a, onda sam upisala te podatke. Svaki korisnik koji ima internet preko T-coma ima i besplatan hosting tj. prostor na serveru. Nije nešto, ali može poslužiti.

Gdje i kako to provjeriti i aktivirati?

Posjetite sljedeći link: https://user.t-com.hr/ i upišite svoje korisničko ime i lozinku. U rubrici Free web usluga možete aktivirati svoju web stranicu. Na naziv imena ne možete 100% utjecati jer prvi dio naziva stranice glasi http://free-x.t-com.hr/
x u nazivu je mjesto gdje ste registrirani. Na kraju poslije / možete dopisati ime, ako je ono slobodno.
U mom slučaju to glasilo: http://free-bj.t-com.hr/arm

Spajanje na server i upload

U donjem desnom kutu imamo ovakav prikaz.

Kliknemo na ikonu koja izgleda kao priključak za struju (Connects to remote host). Označimo sve dolje navedene dokumente i mape i kliknemo na strelicu koja gleda prema gore (Put file(s) to “naziv servera”) i pričekamo završetak prijenosa dokumenata na server (upload). Moramo biti pažljivi kod prijenosa podataka da ne izbrišemo podatke koje želimo sačuvati. Zato postoji i pojedinačan prijenos podataka, a možemo i stare podatke spremiti sa servera na računalo (download). Na kraju možemo prekinuti vezu (Connects to remote host).